K čemu je vlastně koučování

Článek

Koučování je velice mladý obor. Jako profese existuje ve světě teprve 20 let. A v České republice je tato doba ještě kratší. Nelze se tedy divit, že mnozí lidé koučování neznají a tím pádem ani nevědí, k čemu by mohlo být užitečné. V současné době však můžeme pozorovat, že se v Česku objevuje stále více koučů. Můžeme se tak ptát, proč tomu tak je a kdo vlastně jsou klienti, kteří kouče využívají. Právě na tyto otázky odpovídá následující článek.

Rozvoj potenciálu

Koučování se zaměřuje na rozvoj potenciálu člověka. Je vhodné pro lidi, kteří se chtějí efektivně rozvíjet. V rámci rozvojových aktivit lidé využívají například tréninky, četbu, školení, semináře, webináře, přednášky a konference. Jejich prostřednictvím získávají informace. 
Koučování je pro ty, co vědí, že mají potenciál, který daleko přesahuje jejich aktuální schopnosti. Potenciál je definicí toho, co je v našem životě možné. Každý člověk má daleko větší potenciál, než je to, čeho momentáně v životě dosahuje. A právě koučování nám pomáhá dosáhnout víc a dokázat to, co v životě skutečně chceme. 

Splnění cílů

Jako jediný obor koučování pomáhá přímo klientům splnit si své cíle. Kouči k tomu však nepoužívají motivační řeči ani návodné rady. Kouč vám pomůže splnit si vaše cíle, protože od vás bude vyžadovat zodpovědnost za podniknutí kroků, které k cílům vedou. Ale nejen to. Kouč vám pomůže si celou cestu vytvořit, uvědomit a naplánovat tak, abyste mohli jít skutečně vpřed a skutečně dosáhli těch cílů, na kterých vám tolik záleží.
Koučování se zabývá přítomností a budoucností. Kouč s vámi nebude příliš probírat věci týkající se minulosti. Pomůže vám jít vpřed – efektivněji, než kdybyste šli sami.​

Podpora pro podnikatele

Nejčastějšími klienty koučů jsou podnikatelé. Koučování má totiž obrovskou návratnost investice.  
Ať už se jedná o živnostníky, kteří s podnikáním teprve začínají, nebo jde o generální ředitele akciových společností. Kouči pomáhají podnikatelům a leaderům k tomu, aby se jim dařilo. 
Podnikatelé se svou firmou často směřují tam, kde nikdy nikdo předtím nebyl. Každá firma je naprosto unikátní a proto neexistuje příliš obecných rad, které by podnikatelé mohli využít. Často totiž ani nepotřebují, aby jim někdo další radil. Podnikatelé si ve skutečnosti potřebují uvědomovat svoji cestu za cílem a jít po ní efektivně. 
Podnikatelé vědí, že na svůj rozvoj nemají tolik času, kolik by měli mít. A právě proto se často scházejí s kouči. Schůzka s koučem totiž představuje jednu z mála příležitostí pro skutečně efektivné osobní a profesní rozvoj. Pokud chcete vidět efekt koučování na podnikatele z praxe, klikněte sem.

Změna kariéry? Koučování vás správně nasměruje

Služby kouče využívají také lidé, kteří chtějí změnit svou kariéru. Změna kariéry je jednou z nejzásadnějších, nejdůležitějších a největších změn, kterou člověk ve svém životě prodělává. Taková změna nebývá zcela jednoduchá, zejména pokud je na ni člověk sám. 
Zjistit, co vlastně od své kariéry očekáváte, zorientovat se v nepřeberné nabídce možností a vybrat si tu, která vám bude opravdu sedět. Zrealizovat ji tak, aby byla dlouhodobě udržitelná, a abyste byli skutečně spokojení. To nebývá snadné. Pokud tedy chcete změnit kariéru, koučování vám pomůže dosáhnout toho s daleko větším komfortem, než kdybyste na to byli sami. 

×

    Kontakt

    Mám zájem o informační balíček, tady je můj kontakt: